I den seneste tid har der været megen omtale af den nye ferielov, som træder i kraft 1. september 2020. Samtidig nærmer vi os 1. september 2019, hvor overgangsordningen mellem den gamle og den nye ferielov træder i kraft. Det betyder, at der er en række ting, man i virksomheden skal være opmærksom på at håndtere og træffe beslutninger om.
- skal du særligt huske i forbindelse med den nye ferielov:
Er du interesseret, kan du også læse kort om overgangen til den nye ferielov her:
Den gamle ferielov – sidste ”normale” ferieår er 2019/2020.
Ferieåret 2019/2020, som vi netop er gået i gang med, er det sidste ferieår efter den gamle model, hvor ferien er optjent i perioden 1. januar til 31. december og afvikles det efterfølgende år fra 1. maj til 30. april.
Den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020:
Den nye ferielov sikrer i stedet danskerne samtidighedsferie. Samtidighedsferie betyder, at ferien som udgangspunkt skal holdes inden for det år, den er optjent. Derfor får lønmodtageren adgang til ferie med betaling, så snart ferien er optjent. Dette gælder også for nye på arbejdsmarkedet, som hermed langt hurtigere får adgang til at holde ferie med optjent løn.
Ferieåret (optjeningsåret) løber fra 1. september til 31. august. Der optjenes 25 dage pr. år som i dag over de 12 måneder – altså 2.08 dag pr. måned.
Ferieafholdelsesperioden starter samtidig og løber fra 1. september til 31. december året efter. Det betyder, lønmodtageren har 16 måneder til at afholde den optjente ferie.
Kilde: virk.dk
Generelt betyder loven hverken ændringer i feriens længde eller feriebetalingen for dine medarbejdere. Så med lidt planlægning kan de fleste holde ferie, som de plejer. Dog skal der måske lidt ekstra planlægning til i overgangsåret, som kommer før den nye ferielov, træder i kraft.
Overgangsordningen
Hvis virksomhederne udbetalte al optjent ferie efter gammel ordning, samtidig med at samtidighedsferien bliver indført, vil det svare til dobbelt ferieudbetaling/-afholdelse det første år. For at undgå dette er perioden 1. september 2019 – 31. august 2020 et overgangsår, hvor medarbejdernes optjente ferie indefryses i Lønmodtagernes Feriemidler.
Samlet set medfører dette en række administrative ændringer, som I skal være klar til:
De administrative rutiner i den nye ferielov:
Fremover skal der foretages flere og hyppigere beregninger, indberetninger og indbetalinger, fordi ferien skal være til rådighed for medarbejderne med det samme
Derfor er det vigtigt, at man tager stilling til om det lønsystem eller de processer, man har i dag, er klar til at håndtere de nye krav til:
Et overblik over vigtige datoer i processen fra gammel til ny ferielov:
Overgangen fra gammel til ny ferielov kan virke kompleks, især fordi den strækker sig frem til september 2021. Nedenfor får du et overblik over de vigtige datoer i overgangen:
Overgangsordningen
Hvis virksomhederne udbetalte al optjent ferie efter gammel ordning, samtidig med at samtidighedsferien bliver indført, vil det svare til dobbelt ferieudbetaling/afholdelse det første år. For at undgå dette, er perioden 1. september 2019 – 31. august 2020 et overgangsår.
Her er der særligt 2 ting, du skal vide helt overordnet:
Dermed har lønmodtagerne fortsat den samme ferie til rådighed, som de kender i dag, også i de kommende år.
Der må ikke udbetales feriepenge, der optjenes i overgangsåret direkte til medarbejderne. I stedet indefryses feriepengene i fonden Lønmodtagernes Feriemidler, hvorfra de udbetales, når medarbejderen forlader arbejdsmarkedet.
Kilde: virk.dk
Dine medarbejdere vil opleve forandringer i forbindelse med deres ferie, så der vil være en række forhold, som det vil give mening at informere dem om. Det er blandt andet:
Du kan læse meget mere om den nye ferielov og administrationen af den på virk.dk. Her kan du også følge nyheder om etablering af indberetningssystemer osv.
Følg dette link: Ny ferielov