Håndværkerfradraget – eller BoligJobordningen som er det politiske navn for ordningen – er fremover gjort permanent. Samtidig udvides ordningen, så den ikke alene dækker service- og håndværkerydelser til energi- og miljømæssige forbedringer af boligen, men også andre arbejder som f.eks. opsætning af tyverialarm. Vi giver overblik over håndværkerfradraget og reglerne for, hvordan du anvender det.
Håndværkerfradraget har været populært, lige siden det blev indført i 2011. Før da havde der været forskellige andre ordninger, der gav kontante tilskud til bestemte typer boligforbedringer. Men fra og med indførelsen af håndværkerfradraget, blev tilskuddet konverteret til et fradrag i den enkelte borgers personskat – på nær tilskuddet til efterisolering, der stadig udbetales kontant.
BoligJobordningen giver dig mulighed for at få et fradrag på op til 18.300 kroner for service- og håndværkerydelser, der er udført i din helårs- eller fritidsbolig.
Maksimumsbeløbet er opdelt i:
For at kunne udnytte håndværkerfradraget, skal du være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejde eller ydelser er blevet udført. Samtidig skal du kunne dokumentere, at du har betalt et beløb svarende til fradraget elektronisk til enten den, som har udført arbejdet, eller til den person i husstanden som har betalt vedkommende.
Er du gift eller har fælles økonomi med din samlever, kan I dele fradraget, så I hver kan få et fradrag, der svarer til maksimumsværdien af arbejdslønnen for de ydelser eller arbejder, I har fået udført. Så har I f.eks. fået udført energiforbedringer med en samlet arbejdsløn på 24.400, kan I hver trække 12.200 kroner fra i Skat.
»Boligjobordningen er en succeshistorie. Når danskerne har fået 11 mia. kr. i fradrag, kan man jo ikke lade være med at tænke på, hvor mange vinduer der er blevet udskiftet, eller hvor mange hjem der er blevet rengjort med hjælp fra fradraget. Ud over at skabe aktivitet blandt håndværkere og i servicefagene har hundredtusindvis af danskere fået en økonomisk håndsrækning. Det, synes jeg godt, at vi på Christiansborg kan være ganske tilfredse med,« udtaler skatteministeren i en pressemeddelelse.
Det er ikke alle former for håndværks- og servicemæssige ydelser, der berettiger dig til håndværkerfradrag i skatten. Samtidig er der en række af de ydelser, der tidligere berettigede til håndværkerfradrag, som ikke længere er omfattet af ordningen.
Det gælder f.eks. energirådgivning, installation af ladestik til elbiler, intelligent styring af varme, ventilation og lys, samt sikring af ydredøre og vinduer mod oversvømmelser og solafskærmning af samme.
En forudsætning for at få håndværkerfradrag er, at arbejdet er udført af en virksomhed med CVR-nummer og ikke en privatperson.
Når det gælder serviceydelserne, kan du få håndværkerfradrag for:
På håndværkssiden kan du få håndværkerfradrag for bl.a.:
Ved reparation eller udskiftning af gasfyrskedler og varmeanlæg, skal du være opmærksom på, at det ikke gælder oliefyr, biokedelanlæg, pillefyr, biomassefyr og andre brændselskedler. Til gengæld kan du få fradrag for arbejdslønnen til udskiftning af el-vandvarmere i forbindelse med installation af andre kedeltyper.
Som allerede nævnt er det kun arbejdslønnen, du kan få fradrag for under BoligJobordningen. Derfor skal du sørge for, at den regning du får fra håndværker eller serviceyder, er opdelt med separate fakturalinjer for timeløn og materialer.
Derved har du korrekt dokumentation for arbejdslønnen over for Skat. Den skal derfor gemmes, også efter at du har indberettet håndværkerfradraget i forbindelse med udfyldelsen af din selvangivelse.
Formålet med indførelsen af BoligJobordningen var at mindske mængden af sort arbejde ved at give folk en belønning i form af et fradrag i skatten. Samtidig håbede forligspartierne på, at det ville øge beskæftigelsen i specielt små og mellemstore virksomheder – samt fremme iværksætteriet inden for de relevante brancher.
Inspirationen til ordningen kom fra en lignende svensk ordning, der blev indført i 2007. Den oplevede en fordobling i udnyttelsen fra 2009 til 2015.
At ordningen er populær herhjemme, understreges af, at over 438.100 danskere udnyttede fradraget i 2017. Endnu flere ventes at have udnyttet håndværkerfradraget i 2018. Tallene var endnu ikke tilgængelige, da teksten til denne side blev skrevet.